Zooltherapie op maat

Zooltherapie

Onze voeten zijn de verbinding van ons lichaam met de grond. De voet is het fundament van ons lichaam en bepaalt mede hoe ons lichaam gaat bewegen. Bewegen je voeten niet naar behoren dan kan dit problemen geven aan de voet zelf, maar dus zeker ook aan de knieën, de heupen of de lage rug.

Vergelijk het met een huis dat gebouwd moet zijn op een stevige fundering. Is de fundering niet goed? Dan kan er al snel een scheurtje ontstaan in een steunmuur. Met alle gevolgen van dien…

Zo gaan we als podoloog ook tewerk. We kijken of jouw probleem schuilt in de fundering van je lichaam, namelijk de voet. Zo kunnen we je voeten helpen met de nodige ondersteuning om klachten te verhelpen of te voorkomen. Dit doen we via zolen op maat van jouw voeten!

Advies zolen - Optimotion Podologie

 

Na een uitgebreid onderzoek van 1u30min heeft je podoloog een duidelijk beeld gevormd van het functioneren van jouw voeten. Ook kan hij zien hoe je je voeten gebruikt tijdens stappen, lopen en sporten. Op basis van deze gegevens wordt een plan opgesteld. Zolen zijn een behandelingsoptie om jouw voeten bij te sturen en zo je lichaam efficiënter te laten bewegen. Dit is dus lang niet voor iedereen nodig, vandaar dit uitgebreid onderzoek. Indien het wel nodig is om zolen te ontwerpen, doen we dat op maat van jouw voeten. Via een 3D-scan creëren we een digitaal beeld van jouw voeten en kunnen we jouw unieke zolen ontwerpen.

De zolen worden vervolgens ter plaatse afgewerkt om ze mooi passend te maken in jouw schoenen. Uiteraard wordt eerst voldoende aandacht besteedt aan je schoenen zelf. Want de werking van je zool is ook sterk afhankelijk van het type schoen dat je draagt. Hierover vind je meer informatie bij schoenadvies.

Opleiding voetvorm - Optimotion Podologie

Tips en tricks bij het opstarten van zooltherapie

  • Het kan 2 à 3 weken de tijd vragen om te wennen aan de zolen, in deze periode is lichte stijfheid mogelijk. Dit komt doordat de zolen je voetfunctie gaan beïnvloeden. Zo ga je spieren en gewrichten anders gaan belasten en ontstaat hier een reactie.
  • Het dragen van zolen is voor iedereen een andere beleving. Elk individu reageert anders op de inwerkende factoren op het lichaam. Een geleidelijke opbouw van de zolen is dus zeker aan te raden. Ieder op zijn eigen tempo.
  • Laat je zolen 2-jaarlijks even controleren door je podoloog. Zo weet je zeker dat de functionaliteit van je zolen optimaal blijft!

Veel voorkomende problemen die de revue passeren:

De voet De knie Heup / lage rug
Doortrapt gevoel van de voetenOntsteking van de patellapeesBeenlengteverschil
Opgerolde sok onder de voorvoetNaar binnen knikkende knieënUitstraling naar bvb. de bil vanuit de lage rug
Pijn aan de onderzijde van de hiel (hielspoor in de volksmond)Last aan de achterzijde van de knieVerzwakte heupstabilisatoren
Uitstralend gevoel naar de tenen vanuit de voorvoetPijn rond de knieschijf
InstabiliteitArtrose in het kniegewricht
Pijn aan de binnenzijde van de enkel Pijn aan de buitenzijde van de knie tijdens lopen
Pijnlijke hallux valgus

Staat jouw probleem er niet tussen? Geen nood, ook dan kunnen we je helpen.